Termomax Inka F5 hiba

Termomax Inka F5 hiba

Sziasztok!

Akiknek Termomax Inka tipusú kazánja van, bizonyára találkozott már az F5-ös hibakóddal. Jómagam 1997 óta szervízelem a Termomax kazánjait. Leírom a meghibásodás okait.

2022.04.09 14:03 Balogh József
Balogh József

Elsősorban karbantartási hiány vagy nem megfelelelő karbantartásra utal a meghibásosdás. A kazán testek között lerakódás keletkezik. Minden évben a karbantartáskor ami (NEM 15 percből áll!!!!) a kazántesteket át kell mosni. Nem kell kiszerelni a helyéről! Az égő rendszer leszerelése után  a szifont is ki kell venni a helyéről és át kell mosni. A kondenz tálca levezető lyukat kitisztítani.

A szifont visszatenni a helyére majd bő vízzel a kazántestet át kell őblíteni. Ez minimum 10 liter víz. Én 1.5 literes pet palackot szoktam használni. Amikor a víz lemegy utána jön a következő üveg. Ha ez minden évben megvan csinálva íly módon a kazán test nem fog ledugulni. Sokszok hívnak ki olyan kazánokhoz ahol nem én voltam a karbantartó. Ezeknél a kazánoknál óvatosabb vagyok  mert, egy ilyen öblítésnél ha lerakódás elég nagy mérvű megvan az esélye ,hogy az alsó torló lemeznél megakad az összegyűlt  szennyeződés.

  

Sajnos ezt már csak a kazántest teljes szétszerelésével lehet kipucolni. Ezeknek a tisztítása kétféle képpen lehetséges. Az első csavarhuzőval a szennyeződést eltávolítom majd drótkefével megpucolom. A másik megoldás egy ultrahangos tisztító berendezésbe téve, több féle kizárólag alumíniumhoz használható vegyszerrel kimosom. 

   

Ez a megoldás 100%-os ugyanis ez a tűzteret is és a belső vízteret is kipucolja. Az összerakást kizárólag új tömítésekkel csinálom így szinte kizárt az esetleges szivárgás.  Az esetek kevés százalékában csak a kondenz szifon vagy a kondenz tálca levezető lyuk tömődik el. Elég ha ezt hírtelen kipucoljuk de, kezdjünk gondolkodni hogy szerelőt kell hívni. Na ez lesz a nehéz. Mára a kb.250 fős országos szervíz lista max. 15 főre redukálodott. A régi Termomax szervízesek abszolút nem vállalják már, azzal az ürüggyel, hogy Ők már nem foglalkoznak a Termomax kazánokkal és különben sincs alkatrész hozzá. Hát kérem szépen szinte minden van hozzá!! Amennyiben valami nem létezik van helyettesítője. ilyen pl. a vas öntvény nem lehet kapni de, van helyettesítő alumunium tag, hozzá tartozó égőrendszerrel, elektródával, tömítésekkel. Én Siófok mellett lakom, minden héten járok fel Gyál és környékére Inka kazánokat szervízelni, javítani. De a megyében Balaton északi részén, és az Osztrák határ mellé is sokan hívnak szerelni mert senki nem akar hozzá nyúlni. Mára eljutottunk oda akinek a Termomax csődje után még megvan a kazánja  az már meg is tartja. Hatásfokban messze menőkig a legjobb. Amennyiben megvan a megfelelő szervízes és megfelelő módón hajtja végre a karbantartást akkor 1 évig biztos nincs rá gond. Persze egy egy alkatrész ha elromlik az nem ide tartozik. A csatolt fotókon látszik a szennyeződés mértéke tisztítás utáni állapot és az ultrahangos vegyszeresen tisztított kazántest is. Sok-sok tulajdonos el sem hiszi mennyi kosz jön ki a kazánból egy ilyen alkalommal. Mondjuk elég idő igényes kb. 3 órás "műtét". Az ultrahangos tisztítással pedig 4 óra hossza alatt lehet megcsinálni tisztességesen!!!  A szétszedés alkalmával a csövekre új szilikonos tömítéseket rakok garantálva, hogy nem fog szivárogni. Remélem tudtam segíteni alkatrészt tudtok rendelni innen  https://www.computherm.hu/termek-csoportok/termomax-alkatreszek.html

Amennyiben szervízes vagy csak tanács kellene az alábbi tel.számom elérhető vagyok. 0630-39-39-360

SSL Certificate